Det våras för Brännvinskungen

Det är slumpen som gör L.O. Smith till landets Brännvinskung. I svallvågorna av den ekonomiska kris som drabbar först USA och sedan världen 1856 får Smith chansen att göra stora pengar. Flera av de företagare som vanligtvis köpte in brännvin från Skåne och Blekinge har gått i konkurs och nu står leverantörerna vid Skeppsbron utan köpare av råbrännvin. L.O. upptäcker snart att även de brännare som finns kvar inte eller har koll på när eller vilka skepp som kommer med råbrännvin.

L.O. Smith anställer Oscar Sjödahl som handelsbokhållare och börjar att hjälpa leverantörerna att hitta brännare. Han skaffar kontor och lager vid Brunnsgränd. Fortfarande är han anställd hos Flygaresson. Men när han efter nio månader kan visa upp en vinst på 45 000 kronor inser han att det är dags att prata med sin arbetsgivare. Och det är inte enbart för att säga upp sig. Smith ber också om ett stort lån för att kunna växla upp ytterligare. Flygaresson får ta del av den minutiöst utformade affärsplanen och accepterar.

I samband med att han ansöker om att få bedriva grosshandel hör han också av sig till sin styvfar Smith och ber om att få lägga till hans efternamn. Lars Olsson blir L.O. Smith.

Planen är noga genomtänkt. Han har skaffat flera lokaler. Några fyller han och några tömmer han. För leverantörerna låtsas han ha välfyllda lager och mer råbrännvin än tillräckligt – så sänks priset. Brännarna visas till tomma lokaler. Så drivs priset upp.

Vid sin bröllopsfest 1862, bara några år efter lånet betalar L.O. Smith tillbaka hela sin skuld till Flygaresson. Affärerna går strålande och det är dags för Smith att lägga in nästa stöt för att lägga Sverige under sina fötter.