Carlhälls gård

Vid 1873 hyr familjen en större fastighet på Långholmen av Stockholms stad. Och L.O. Smith satsar stora summor på att göra något magnifikt av huset. Man bygger en gigantisk balsal på ena kortsidan och på den andra en biljardsalong. Även en lyxig tvättstuga inrättas och man skaffar vattenverk från sjön. Ett flertal byggnader tillkommer. Stall, vagnshus och kägelbana bland annat. Allt är för tiden väldigt modernt.

Familjen döper huset till Carlshäll gård och använder det som sommarbostad.

Familjen har tillgång till en stor personalstyrka. På Carlshäll finns tre pigor, en hushållerska, en guvernant som hjälper flickorna med studierna och dessutom sex män som sköter gården. En av dem är trädgårdsmästare. Vid sina utlandsresor tar L.O. Smith med sig frukter som sedan odlas: äpplen, päron, vingnöt och plommon. Frukten som skördas i Stockholms vackraste prydnadsträdgård säljs med god förtjänst vid Munkbron.

När familjen Smith dundrar förbi i den lyxiga sexspannsvagnen stirrar fångvaktarna på Långholmen avundsjukt på det blänkande ekipaget.

Vid 1903 har L.O. Smith förlorat både familj och rikedom. Här på Carlshäll ordnar han en ordentlig bål och eldar han upp all dokumentation från både karriär och privatliv. När familjen Smith försvinner från platsen blir huset till vårdanstalt för sinnesjuka. I dag är Carlshäll en konferensanläggning. Tapeterna i festvåningens matsal är fortfarande än i dag franska, med turkiska landskapsmotiv. De köptes in av L.O. Smith till dottern Marys bröllop med den turkiska diplomaten Jean Karadja Pascha. Och i trädgården syns fortfarande spår av det rika blomsterlivet. Nu i vildare form, men fortfarande är platsen en av innerstadens allra rikaste vad gäller spännande och exotiska växter.